728x90 AdSpace

Νεα Αρθρα

Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Bravo !!!!!

στην ομάδα Ν.Τ.Α.Μ.Α. από το 4ο Γενικό Λύκειο: κατέκτησε την 1η θέση στο συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Chain Reaction με θέμα «Πράσινο Φως»* και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στο Sheffield της Αγγλίας από τις 12 έως τις 14 Μαΐου.
Η ομάδα αποτελείται από τις Νικολέτα Μαυρεδάκη, Τριανταφυλλιά Ψαρουδάκη, Άλκηστη Καπνισάκη, Μαρίνα Χρουστουλάκη και Άννα Μαρία Παπασηφάκη (από τα αρχικά των ονομάτων τους προκύπτει και το όνομα της ομάδας) με συντονίστρια την καθηγήτρια φυσικής κ. Μαρία Ράπτη.
Η αποστολή του "Green Light":
Είκοσι μαθητές της Α΄ τάξης του 4ου ΓΕΛ Χανίων, χωρισμένες σε 4 ομάδες, ανέλαβαν να ερευνήσουν τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας που αποτελούν την εναλλακτική λύση σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως.
> Η μέθοδος:
Οι μαθήτριες συνέλεξαν πλούσια βιβλιογραφική έρευνα, επισκέφτηκαν το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης και συμμετείχαν στο σχολείο επιστημόνων του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ώστε να μάθουν τις αρχές και τις ιδέες της επιστήμης, να αποκτήσουν την κριτική και διαδικαστική ικανότητα των επιστημόνων και να κατανοήσουν τη φύση των επιστημών ως συγκεκριμένη μορφή της ανθρώπινης προσπάθειας.
«Παράπλευρα» οφέλη για τους μαθητές είναι η τεχνογνωσία που αναπτύσσουν σε προγράμματα όπως το power-point για την παρουσίασή τους, το excel για την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που απηύθυναν στο κοινό (δείγμα 117 ατόμων), τη διαχείριση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), την ηλεκτρονική μορφή φόρμας ερωτηματολογίου (Google Docs), και κυρίως μια ζωντανή σχέση μεταξύ τους, που τροφοδοτείται συνεχώς, μέσα από την στενή συνεργασία που αναπτύσσουν ως μέλη αυτής της ομάδας που υλοποιεί την ερευνητική εργασία.
> Το Chain Reaction
είναι ένα ευρωπαϊκό 3ετές πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η Κομισιόν και συντονίζει το Sheffield Hallam University από τη M. Βρετανία με τη συμμετοχή ακόμα 11 χωρών: Ιταλία, Σλοβακία, Τουρκία, Βουλγαρία, Γαλλία, Σλοβενία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Γεωργία και Ελλάδα - από ελληνική πλευράς συμμετέχει το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στόχος του είναι να αναπτύξει Inquiry Based Science Education μεταξύ των 12 χωρών μελών μέσα από την ήδη επιτυχημένη στη Μ. Βρετανία μέθοδο Pupil Research Briefs (PRBs): εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται από πανεπιστημιακά τμήματα πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια καλούνται να μεταδώσουν τις βασικές αυτές γνώσεις και τον ερευνητικό τρόπο προσέγγισης των ζητημάτων αυτών σε ομάδες μαθητών, οι οποίες τελικά αναλαμβάνουν να προσεγγίσουν επιστημονικά ένα σημαντικό θέμα που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματική" Η Γη και το Διάστημα", όπως "Κοσμική Ακτινοβολία", "ET Phone Earth", "Πράσινη Θέρμανση", "Feed the World", "Mars-ology", "Out of site out of mind?", "Ozone Conference", Portable Hydro-electric Power Plant (PHEPP), "Plants in Space", και φυσικά το "Green Light', στο οποίο πρώτευσε η ελληνική ομάδα!
Από τη χώρα μας συμμετείχαν συνολικά 8 ομάδες αποτελούμενες από 40 μαθητές.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Bravo !!!!! Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top