728x90 AdSpace

Νεα Αρθρα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Η ημέρα που πέθανε ο Σένα ...

20 χρόνια από το θάνατο του Σένα! (vid & pics)
Ντεμπούτο στη Βραζιλία, 1984
Πρώτη νίκη στην Πορτογαλία, 1985
«Πρίγκιπας» για πρώτη φορά, Μονακό 1987
Πανηγυρίζοντας τον πρώτο τίτλο, Ιαπωνία 1988
Η νίκη που ήθελε περισσότερο, Βραζιλία 1991
Η τελευταία νίκη, Αυστραλία 1993

Σα σήμερα πριν από 20 χρόνια ο Άιρτον Σένα έχασε τη ζωή του σε μια στιγμή που έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων όσων ασχολούνται με τη Formula1 και όχι μόνο.

Απο
:
Νίκος Τσιώκος

 20 χρόνια, πλέον, συμπληρωμένα από τον θάνατο του Άιρτον Σένα και το... κοντέρ συνεχίζει να γράφει! Η Πρωτομαγιά του 1994 έμελλε να είναι μοιράια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος έχασε τη ζωή του όχι από ένα πρόβλημα υγείας ή λόγω ηλικίας, αλλά μέσα στις πίστες.

Πιο συγκεκριμένα ήταν σε αυτή της Ίμολα στο Σαν Μαρίνο, όπου ο Βραζιλιάνος υπέστη το τραγικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να φύγει από τη ζωή σε ηλικία 34 ετών. Όλα έγιναν στον έκτο γύρο του αγώνα, όταν στη στροφή Ταμπουρέλο έχασε τον έλεγχο της Williams και κατέληξε με δύναμη στον τοίχο, κάτι που αποδείχτηκε μοιραίο για τον ίδιο.

Αμέσως μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως εκεί υπέκυψε στα πολύ σοβαρά τραύματά του για να ανακοινωθεί λίγες ώρες αργότερα ο θάνατός του. Γεγονός που σκόρπισε θλίψη στον κόσμο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όχι μόνο.

Πιλότοι και παράγοντες ευχήθηκαν συλλυπητήρια και βρέθηκαν δίπλα στην οικογένειά του, τη στιγμή που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι είχε συμβεί. 20 χρόνια μετά κανείς δεν τον έχει ξεχάσει και ό,τι συνέβη στην Ίμολα το 1994 έχει μείνει ως η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της F1, καθώς μία ημέρα νωρίτερα είχε χάσει τη ζωή του ο Ρόλαντ Ρατζενμπέργκερ.

Η καριέρα του Σένα

Ντεμπούτο στην F1: Γκραν Πρι Βραζιλίας 1984
Πρώτη νίκη στην F1: Γκραν Πρι Πορτογαλίας 1985
Τελευταία νίκη στην F1: Γκραν Πρι Αυστραλίας 1993
Ομάδες: Toleman, Lotus, McLaren, Williams
Εκκινήσεις: 161
Νίκες: 41
Πρωταθλήματα: 3 (1988, 1990, 1991)
Παρουσίες στο βάθρο: 80
Pole Position: 65
Ταχύτεροι γύροι: 19
Βαθμοί καριέρας: 610


 Η ημέρα που πέθανε ο Σένα

Απο : Γιώργος Βαρίνος

Ο καλύτερος οδηγός όλων των εποχών ήταν Βραζιλιάνος. Έφυγε από κοντά μας, την πρωτομαγιά του 1994 από την πρώτη θέση του Grand Prix του San Marino. Ο Ayrton Senna υπήρξε πάντοτε η αναφορά σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα «F1 pilot». Εκρηκτικός, χαρισματικός, υπεργρήγορος, απίστευτος, ανθρώπινος είναι μερικά από τα επίθετα που τον συνοδεύουν. Σίγουρα όμως το πιο ταιριαστό από όλα, είναι το ...αξέχαστος.  

 Υπάρχουν μερικές στιγμές στη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη, που μένουν στην μνήμη χαραγμένες ανεξίτηλα. Που ήσουν εκείνο το βράδυ που πάτησε το πόδι του, ο Νιλ Άρμστρονγκ στο Φεγγάρι... Που ήσουν όταν σκοτώθηκε ο Σένα, που ήσουν όταν έπεσαν οι Πύργοι.... Αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές. Θα τις κουβαλά κανείς μαζί του μέχρι να πεθάνει αν τις έχει ζήσει... Ακόμα θυμάμαι την κενότητα που με κυρίεψε στο άκουσμα της είδησης... Ο Σένα είναι νεκρός. Μα δεν γίνεται σκέφτηκα. Αυτό απλώς δεν γίνεται... Βρέθηκα να πετάω πέτρες στην ακρογιαλιά, στη θάλασσα, με δάκρυα στα μάτια. Ένα λεπτό!!! Γιατί έκλαιγα; Τον ήξερα τον άνθρωπο: Ήταν φίλος μου: Ήμουν Βραζιλιάνος; Όχι. Τότε γιατί έκλαιγα; Ακόμα και σήμερα δεν έχω απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Ακόμα και σήμερα όταν κάθησα να γράψω το άρθρο για το inMotion, με πήραν τα ζουμιά... κι ας έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε...

Πως γίνεται μετά από είκοσι χρόνια να κάθεσαι να γράψεις ένα άρθρο για τον Σένα και να βουρκώνουν τα μάτια σου; Πως είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια από το θάνατό του, ο Senna να έχει τόσο μεγάλη συναισθηματική επιρροή σε όλους, όσοι ασχολούνται με τα μηχανοκίνητα σπορ, είναι ένα παράδοξο που ωστόσο έχει εξήγηση...

Ayrton Senna Tribute - Simply the Best





Πιλότοι και παράγοντες για τον Σένα

Πρώην  και νυν πιλότοι και παράγοντες της Formula1 θυμούνται τι άνθρωπος ήταν ο Άιρτον Σένα, με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατό του.

 Χαρισματικός, ξεχωριστός, είδωλο, εικόνα του αθλήματος ο άνθρωπος που είχε την έκτη αίσθηση, αδίστακτος πίσω από το τιμόνι, αλλά κύριος εκτός μονοθεσίου. Έτσι θυμούνται τον Άιρτον Σένα πρώην και νυν πιλότοι της Formula1, καθώς και παράγοντες του σπορ. Άλλοι τον έχουν ζήσει, άλλοι τον έχουν γνωρίσει και άλλοι απλά τον έχουν δει από την τηλεόραση και τον έχουν ως παιδική ανάμνηση.

Αναλυτικά:

Μάρτιν Μπραντλ, πρώην πιλότος Formula1: «Ο Σένα ήταν για πολλούς συνώνυμος με τις κατατακτήριες. Το να τον βλέπεις σε έναν γύρο κατατακτηρίων, είτε από τους καθρέφτες σου, είτε από το πιτ γουόλ, σε ηλέκτριζε. Το ξεχωριστό χρώμα του κράνους του και το ξεχωριστό στιλ του στο μονοθέσιο. Είχε ένα δώρο, μια έκτη αίσθηση, για το πού ήταν η πρόσφυση της πίστας. Βλέποντας τα τελευταία 20 χρόνια, έχω δει πιλότους με ταλέντο με διαφορετικούς τρόπους, αλλά δε νομίζω ότι έχω δει άλλον Άιρτον. Πιθανόν ο πιο κοντινός να ήταν ο Μίκαελ Σουμάχερ, αλλά ο Σένα οδηγούσε με την καρδιά και ο Σουμάχερ με το κεφάλι».

Φερνάντο Αλόνσο, πιλότος Ferrari: «Νομίζω ότι ο Σένα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους τους οδηγούς, ο καλύτερος της γενιάς του. Στην Ισπανία δε βλέπαμε πολλή F1 τότε στην τηλεόραση, καθώς δεν υπήρχε το ενδιαφέρον που υπάρχει τώρα στο άθλημα. Εγώ, ως αγωνιστής των καρτ, ενδιαφερόμουν για όλα τα μηχανοκίνητα και από τότε που ήμουν παιδί το όνομά του σήμαινε πολλά για μένα».

Ερίκ Μπουγιέ, αγωνιστικός διευθυντής McLaren: «Μαγικός. Παρακολουθούσα τη μάχη Προστ-Σένα πολύ προσεκτικά, όταν αμφότεροι οδηγούσαν για τη McLaren. Ήταν πολύ ενδιαφέρον να δεις κάποιον αναλυτικό, όπως ο Προστ να αντιμετωπίσει κάποιον μεγάλο σαν τον Σένα. Προφανώς ο Κίμι (Ραϊκόνεν) έρχεται πιο κοντά σ' αυτό σήμερα»
.
Νίκο Ρόσμπεργκ, πιλότος Mercedes: «Άιρτον Σένα. Ήταν μια εικόνα του αθλήματός μας. Αν σκέφτεσαι τη Formula, σκέφτεσαι τον Σένα και το αντίστροφο. Είναι από τους λίγους που έχουν διαμορφώσει το άθλημά μας και ο θάνατός του ήταν μια τεράστια απώλεια και τραγωδία».

Μπέρνι Έκλεστοουν, κάτοχος εμπορικών δικαιωμάτωv Formula1, διευθυντής FOM: «Ο Άιρτον ήταν πολύπλοκος. Πάντα σκεφτόμουν ότι είχε μια μικρή διαμάχη με όλους. Τα αποτελέσματά του μιλούν από μόνα τους, ο κόσμος το ξέρει αυτός. Σαν φίλος ήταν υπέροχο, κάποιος που μπορούσα να εμπιστευτώ. Ήταν πολύ κοντά στην οικογένειά μου. Ήταν ένας πολύ ωραίος τύπος».

Βαλτέρι Μπότας, πιλότος Williams: «Σκεφτόμενος τον Άιρτον Σένα, οπτικά είναι το μονοθέσιο από το 1994 με τα χρώματα της Rothmans και το κίτρινο κράνος. Σε ανθρώπινο επίπεδο, ένας πολύ ταλαντούχος οδηγός, του οποίου η καριέρα κόπηκε πιο πριν απ' ό,τι έπρεπε, καθώς υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να έχει πετύχει. Επίσης έδειξε ότι ακόμα κι αν είσαι ταλαντούχος πρέπει να δουλεύεις εξίσου σκληρά και να τα πας ακόμα καλύτερα. Είχε επαγγελματισμό σε ένα υψηλότερο επίπεδο».

Ντέιβιντ Κούλθαρντ, πρώην πιλότος Formula1: «Οι πρώτες αναμνήσεις που έχω από τον Άιρτον ήταν όταν έβλεπα μικρός τηλεόραση. Αυτό που μου έρχεται αμέσως στο μυαλό είναι ο γύρος του στις κατατακτήριες δοκιμές το 1988, όταν οδηγούσε για τη McLaren. Μπορούσες πραγματικά να δεις πόσο ταλαντούχος ήταν. Μετά το μυαλό μου πηγαίνει στο χρονικό διάστημα που δούλεψα μαζί ως δοκιμαστής. Βλέποντάς τον πόσο ακριβής ήταν με τους μηχανικούς, μου δίδαξε πολλά. Η ηθική δουλειά του ξεχώρισε για μένα. Στην πραγματικότητα υπήρχαν δύο Άιρτον, ένας στο μονοθέσιο και ένας εκτός αυτού. Στο μονοθέσιο ήταν προσηλωμένος και αδίστακτος. Έξω από αυτό ήταν κύριος και ακριβής».

Σεμπάστιαν Φέτελ, πιλότος Red Bull: «Ο πατέρας μου ήταν μεγάλος οπαδός του Σένα. Γεννημένος το 1987, προσωπικά δε θυμάμαι τα πρώτα χρόνια του Άιρτον στους αγώνες, αλλά η πρώτη ανάμνηση που έχω από αυτόν είναι όταν κέρδισε τον πρώτο εντός έδρας αγώνα του στη Βραζιλία το 1991. Μετά, έβλεπα αγώνες F1 σχεδόν κάθε Κυριακή και ήταν δύσκολο για μένα ως παιδί να καταλάβω ότι ένας οδηγός αγώνων είχε ένα ατύχημα και πέθανε. Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια για το άθλημα. Δυστυχώς, ποτέ δε θα τον γνωρίσω. Είχε απίστευτο ταλέντο στο μονοθέσιο και φαινόταν να είναι ταπεινός και ξεχωριστός τύπος. Είχε πάρει την προσωπική του πλευρά μέσα στο μονοθέσιο, που τον έκανε πιο δυνατό και γι' αυτό οι άνθρωποι τον θυμούνται τόσο καλά».

Κίμι Ραϊκόνεν, πιλότος Ferrari: «Ο θάνατος του Σένα ήταν μια απίστευτα θλιβερή στιγμή για τον κόσμο της Formula1. Ήμουν ακόμη στο σχολείο τότε και ακόμα κι αν δε θυμάμαι πολλά από εκείνον, εκείνη η μέρα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου. Νομίζω ότι ήταν ένας σπουδαίος οδηγός και σημείο αναφοράς για πολλούς που ακολούθησαν συμπεριλαμβανομένου και εμένα».

Τζόνι Χέρμπερτ, πρώην πιλότος F1: «Ο Άιρτον ήταν συνώνυμος με την ταχύτητα. Όταν τον έβλεπες στις κατατακτήριες ή στον αγώνα, παρατηρούσες μια αυθεντική δουλειά. Αυτό ήταν που πάντα μου άρεσε πολύ στον Άιρτον. Ένας άρχοντας πίσω από το τιμόνι».

Νίκο Χούλκενμπεργκ, πιλότος Force India: «Ο Άιρτον ήταν ένα είδωλο για μένα και είμαι σίγουρος και για πολλούς άλλους που προσπάθησαν να τον μιμηθούν. Η αύρα που είχε και η αφοσίωσή του στο άθλημα τον έκαναν πολύ μοναδικό. Έφερε αυτή τη δέσμευση και την αφοσίωση σε νέο επίπεδο. Ήταν ένας από τους καλύτερους οδηγούς όλων των εποχών».

Χέλμουτ Μάρκο, σύμβουλος Red Bull: «Το κίτρινο κράνος του Σένα είναι μια εικόνα που δεν μπορώ να ξεχάσω όταν κλείνω τα μάτια μου. Ήταν ένας οδηγός με τεράστιο επίπεδο δέσμευσης σε όλους τους αγώνες του και κάποιος που απέκτησε ένα απίστευτο χάρισμα κατά τη διάρκεια των χρόνων. Από οδηγικής πλευράς μπορείς να βρεις κάποιον που να μοιάζει με τον Άιρτον, αλλά το χάρισμα είναι κάτι που είτε το έχεις είτε όχι. Όμως, θα ήταν άδικο να συγκρίνεις τους σημερινούς οδηγούς, καθώς έχουν πλήρως διαφορετική κοινωνικοποίηση από τότε. Αν αναγνώριζα τρία πράγμα στον Σένα, αυτά ήταν η ταχύτητα, το χάρισμα και η ασπλαχνιά».

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η ημέρα που πέθανε ο Σένα ... Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top