Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο «ακήρυκτος πόλεμος» κολοσσών με... έπαθλο τη NOVA. Όπως ανέφερε και σχετική ανάρτηση του iefimerida.gr την Τρίτη, ο ΟΤΕ διαπραγματεύεται την εξαγορά της NOVA από την Forthnet. Αν και η NOVA επισήμως φαίνεται να διαψεύδει ένα τέτοιο σενάριο, πληροφορίες επιμένουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο κολοσσούς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές ,το ύψος της πρότασης εξαγοράς ξεπερνά το ποσό των 200 εκατ. ευρώ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, απαντώντας σε ερώτηση μικρομετόχου, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής συνέλευσης των μετόχων του ΟΤΕ την Τρίτη, για πιθανό ενδιαφέρον του ομίλου σε εξαγορά της NOVA, υπογράμμισε: «Οι τηλεπικοινωνίες είναι μία δυναμική αγορά που εξελίσσεται συνεχώς. Προφανώς κι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν θα κάναμε την δουλειά μας καλά, εάν δεν διερευνούσαμε και τις συνέπειες αυτών των εξελίξεων».
«Σε αυτά τα πλαίσια αξιολογούμε και κάνουμε επαφές με διαφορετικούς παράγοντες της αγοράς, για να μπορέσουμε να καταλάβουμε, να συγκεκριμενοποιήσουμε και να δούμε τι σημαίνει αυτό για εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Forthnet αναμενόταν να στείλει την Τετάρτη επιστολή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την οποία θα υπογραμμίζει πως δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με συζητήσεις περί εξαγοράς. (Στη Forthnet έχουν ήδη πάρει θέση η Wind και η Vodafone, που ελέγχουν αθροιστικά ποσοστό το 40% της εταιρείας, ενώ το 44% ανήκει στην Emirates International Telecommunications)..
Το μυστικό ραντεβού και οι κινήσεις
Όμως οι πληροφορίες, επιμένουν, και ως γνωστόν «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει φωτιά».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα τέλη Μαΐου στο ξενοδοχείο Sofitel του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία ο ΟΤΕ ενημέρωσε τους μετόχους της Forthnet ότι θα πρέπει να περιμένουν μια προσφορά για την συνδρομητική τηλεόραση NOVA. Στη συνάντηση προεξάρχοντα ρόλο είχαν ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Μ. Τσαμάζ και ο πρόεδρος της Forthnet και εκπρόσωπος της Emirates International Telecommunications κ. P. Deepak.
Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε πως το ενδιαφέρον του ΟΤΕ εστιάζεται μόνο στη συνδρομητική τηλεόραση NOVA και όχι στο σύνολο της Forthnet, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα σχήμα με «δεσπόζουσα θέση» στην αγορά (μονοπώλιο), κάτι που αντίκειται στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Από την άλλη πλευρά, Vodafone (κυρίως) και Wind, τηρούν μέχρι στιγμής σιγή ιχθύος για τις εξελίξεις. Το βέβαιο είναι ότι παρακολουθούν στενά και με αγωνία τα τεκταινόμενα, καθώς πιθανή συμφωνία ΟΤΕ-NOVA θα επέτεινε το στρατηγικό αδιέξοδο της Vodafone, που εστιάζεται στην έλλειψη πλατφόρμας συνδρομητικής τηλεόρασης, την ώρα που ο ΟΤΕ εξελίσσεται σε κομβικό παίκτη στον τομέα αυτό.
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα είχε φανεί ότι η Vodafone και η Wind επρόκειτο να συνασπιστούν προκειμένου να εξαγοράσουν τη NOVA για να αντιμετωπίσουν τον ΟΤΕ (θυγατρική εταιρεία της Deutsche Telekom), μεταφέροντας έτσι και εντός των ελληνικών τειχών τον διεθνή πόλεμο των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών.
Το χρονικό της «ψηφιακής μάχης» και οι συνέπειες
Όπως σημείωνε την Τρίτη το iefimerida.gr, «η μάχη με λάφυρο τη NOVA, άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο ανάμεσα στη Wind και την Vodafone για τον έλεγχο του ποσοστού των Ολλανδών, εξελίχθηκε στην άτυπη συμμαχία Vodafone-Wind που ήθελαν να εξαγοράσουν τη NOVA για να αντιμετωπίσουν τον ΟΤΕ και τώρα στη φημολογούμενη «σφήνα» του ΟΤΕ για την εξαγορά της NOVA. Είναι βέβαιο ότι αν ο ΟΤΕ μπορέσει να εξαγοράσει τη NOVA θα έχει καταφέρει ένα στρατηγικό πλήγμα, κυρίως στη Vodafone, που όπως εκτιμούν όλοι οι ειδικοί του κλάδου των επικοινωνιών ίσως την οδηγήσει στο να ρίξει "λευκή πετσέτα" και πιθανότατα θα δρομολογήσει την έξοδό της από την ελληνική αγορά».
Στο σημείο αυτό, είναι πλήρης νοήματος αποστροφή της ομιλίας του κ. Μιχάλη Τσαμάζ, στη συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ, ο οποίος σκιαγράφησε την επόμενη μέρα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά:
«Βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, η αγορά φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη», σχολίασε ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών.
«Χρειάζονται ισχυρά σχήματα που να μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου».
http://www.iefimerida.gr/
City Portal Salute Salonica
http://www.salutesalonica.gr/
Επιμέλεια άρθρου
f: Καλαμαριάς Δρώμενα
https://www.facebook.com/KalamariasDromena
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου