728x90 AdSpace

Νεα Αρθρα

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Αρτόκαρπος. Η νέα τροφή θαύμα


Ένας καρπός με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, που έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες όλου του κόσμου.

Μπορεί να μην είναι το φρούτο που θα προτιμήσετε να αγοράσετε στη λαϊκή, αλλά ο μεγάλος και εξωτικός αρτόκαρπος θεωρείται από ειδικούς η επόμενη τροφή-θαύμα.

Γνωστός με τη λατινική ονομασία “artocarpus altilis», ο καρπός με την πράσινη σάρκα και την υφή πατάτας, αποτελούσε κάποτε τη βάση της διατροφής των Τζαμαϊκανών. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καρπός αυτός θα μπορούσε να προσφέρει διατροφική αυτονομία στο νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου δύσκολα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων τους.



Ο συγκεκριμένος καρπός καταναλώνεται σε όλα τα νησιά του Ειρηνικού και παράγεται σε περισσότερες εκτάσεις από ότι το ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Μάλιστα, ένας μόνο αρτόκαρπος (ζυγίζει περίπου τρία κιλά) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε υδατάνθρακα που έχει μια οικογένεια 5 ατόμων σε ένα γεύμα. Επίσης, πρόκειται για έναν καρπό πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες και φτωχό σε γλουτένη.



Stock Photo - Breadfruits on the tree . Fotosearch - Search Stock Images, Mural Photographs, Pictures, and Clipart Photos

Breadfruits on the tree


Ο καρπός μπορεί να γίνει αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως οι τηγανίτες. Επίσης, ζυμαρικά και πατατάκια σχεδιάζεται να παρασκευαστούν, ώστε το φαγητό να αποθηκεύεται ευκολότερα. Οι ώριμοι καρποί μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιεινό υποκατάστατο για κάθε αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. το ρύζι και οι πατάτες), αν τους βράσετε ή τους ψήσετε στον ατμό ή το φούρνο. 



Τους άγουρους καρπούς, που έχουν γεύση καρδιάς αγκινάρας, μπορείτε να τους βράσετε, να τους μαρινάρετε ή να τους κάνετε τουρσί. Τους ώριμους καρπούς, που έχουν γλυκιά γεύση, μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς ή να τους χρησιμοποιήσετε σε κέικ και πίτες. Ακόμη και τα λουλούδια που βρίσκονται στα δέντρα μπορούν να γίνουν ζαχαρωτά.

Πηγή: vita.gr & wikipedia

Ο Αρτόκαρπος (Artocarpus altilis) είναι φυτό που ανήκει στην οικογένειατων Μορεοειδών. Είναι φυτό ιθαγενές στη Μαλαισία και στα νησιά του Ειρηνικού ωκεανού.

Δέντρο Αρτόκαρπου στηνΧονολουλούΧαβάη
Το δέντρο του αρτόκαρπου είναι ψηλό και φτάνει μέχρι 20 μέτρα. Οικαρποί του είναι μεγάλοι, σαρκώδεις, ωοειδείς ή σφαιρικοί, υποπράσινοι, και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου [1].
Μπορεί να καταναλωθεί ψητό, τηγανητό ή μαγειρεμένο.
Ιστορικά, είναι γνωστό από την αποστολή του Βρετανικού ιστιοφόρουΜπάουντι στα τέλη του 18ου αιώνα, που αφορούσε την αναζήτηση και συγκομιδή αρτόκαρπων και την εισαγωγή τους στην Κεντρική Αμερική, ως φθηνό, αλλά πλούσιο σε ενέργεια γεύμα για τους σκλάβους των Βρετανών στην Καραϊβική

http://el.wikipedia.org/

City Portal Salute Salonica
http://www.salutesalonica.gr/

Επιμέλεια άρθρου
f: Καλαμαριάς Δρώμενα

https://www.facebook.com/KalamariasDromena
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αρτόκαρπος. Η νέα τροφή θαύμα Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top