«Δεν ήξερα, πρώτα απ' όλα, ότι υπάρχει “μακεδονική γλώσσα”...» απάντησε ο Πρωθυπουργός στον προκλητικό δημοσιογράφο Τόνι Γκλατσέφσκι που θέλησε να δημιουργήσει εντυπώσεις.
“Όταν η αδιαλλαξία αντικαθιστά τον διάλογο, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ πιο δυσεπίλυτα”, τόνισε ο Πρωθυπουργός που μίλησε για “ακραία αδιαλλαξία” από την πλευρά των Σκοπίων.
Τότε ο Σκοπιανός δημοσιογράφος απάντησε : Η “μακεδονική γλώσσα” υπάρχει, αναγνωρίζεται από σειρά μελετών αναγνωρισμένων γλωσσολόγων και δεν είναι μια γλώσσα που επινοήθηκε, αλλά ομιλείται από τη “μακεδονική μειονότητα” στην Ελλάδα, η οποία δεν αναγνωρίζεται επίσημα από το ελληνικό κράτος”.
“Υπάρχουν τόσα πράγματα που επινόησαν τότε οι ίδιοι οι Κομμουνιστές. Δεν πρέπει να μιλήσω γι’ αυτά, αυτή τη στιγμή. Αλλά αφορούν την εποχή, την περίοδο εκείνη” απάντησε ο Πρωθυπουργός.
“Συγγνώμη, κ. Πρωθυπουργέ. Δεν με έχουν επινοήσει, υπάρχω”, ήταν η αντίδραση του δημοσιογράφου.
Δείτε το βίντεο από το Star Channel
Μέρτζος: Τι έπρεπε να πει ο Σαμαράς στον Σκοπιανό
ΘYEΛΛΑ αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η προκλητική ερώτηση Σκοπιανού δημοσιογράφου την Τρίτη στον Αντώνη Σαμαρά, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξυπηρετώντας καθαρά προπαγανδιστικούς σκοπούς, ο Σκοπιανός ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, κάνοντας αναφορά σε ύπαρξη δήθεν μακεδονικής γλώσσας. « Δεν γνώριζα ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα.
Όταν η αδιαλλαξία αντικαθιστά τον διάλογο , τότε τα προβλήματα καθίστανται εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν » τόνισε στην απάντηση ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μια στάση ακραίας αδιαλλαξίας. « Η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν χλιαρή. Ο παππούς του και η γιαγιά του ήταν Μακεδόνες και θα έπρεπε να απαντήσει ότι η μόνη μακεδονική γλώσσα που υπάρχει είναι αυτή που μιλά κι εκείνος κι έμαθε από τους παππούδες του. Η στάση του θα έπρεπε επιτέλους να είναι περισσότερο σθεναρή, δεν απάντησε σαν εγγονός του Μακεδονομάχου Αλέξανδρου Ζάννα.
‘Εχουμε ζητήσει να αξιοποιηθεί το Παλατάκι της Αρετσούς ως μουσείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου , ως μια αποστομωτική απάντηση στους Σκοπιανούς, ωστόσο οι φορείς κωφεύουν» σχολιάζει στη «δημοκρατία» ο Κωνσταντίνος Κάλφας, πρόεδρος του Μακεδονικού Σωματείου «Νοιάζομαι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος τονίζει ότι ο δημοσιογράφος του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου των Σκοπίων προκάλεσε δημόσια και σκόπιμα τον Έλληνα πρωθυπουργό.
« Το ίδιο ακριβώς ισχυρίζεται και το λεγόμενο Ουράνιο Τόξο στην Ελλάδα. Οι αριθμοί μιλούν. Στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές το Ουράνιο Τόξο, που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τη ‘’μακεδονική’’ μειονότητα στην Ελλάδα, έλαβε στη Μακεδονία μόνο 3016 ψήφους. Οι ψυχροί αριθμοί αντιβαίνουν στις ψυχώσεις των Σκοπίων και του εδώ υποκαταστήματος τους» λέει στη «δημοκρατία» ο κ. Μέρτζος.
Βούλγαρος ιστορικός δικαιώνει τον Αντώνη Σαμαρά για τη "μακεδονική γλώσσα"
"Βουλγαρικές αλλά και παγκόσμιες σλαβικές μελέτες συμφωνούν με τον Έλληνα πρωθυπουργό" σημειώνει ο Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ
«Εδώ και 70 χρόνια οι παγκόσμιες και βουλγαρικές σλαβικές μελέτες λένε ότι δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα», δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus, ο Βούλγαρος διευθυντής του Μουσείου Εθνικής Ιστορίας, ιστορικός Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, με αφορμή σχόλια των μέσων Ενημέρωσης και του αντιπολιτευόμενου κόμματος της πΓΔΜ, SDSM, επί των δηλώσεων που έκανε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο, ότι «δεν υπάρχει "μακεδονική" γλώσσα» και ότι αυτή επινοήθηκε από τους κομμουνιστές.
Οι αντιδράσεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης των Σκοπίων κινήθηκαν σε ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους: «Ούτε ο Σαμαράς, ούτε οποιοσδήποτε άλλος Έλληνας πολιτικός μπορεί να διαγράψει τη «μακεδονική» ταυτότητα και τη «μακεδονική» γλώσσα, ανεξάρτητα από το πόσο προσπαθεί να την αρνηθεί».
Από την πλευρά του, ωστόσο ο Βούλγαρος ιστορικός Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ τονίζει: «Ο Σαμαράς δεν είπε κάτι το οποίο δεν ισχυρίζονται ήδη ομόφωνα όχι μόνο οι βουλγαρικές, αλλά και οι παγκόσμιες σλαβικές μελέτες, χωρίς εξαίρεση. Ορισμένοι ξένοι συγγραφείς μάλιστα το διακωμωδούν (σσ: δηλαδή την ύπαρξη "μακεδονικής" γλώσσας).
Ο Βούλγαρος ιστορικός μάλιστα επικαλείται αναφορά του Αυστριακού καθηγητή Κρόνστάινερ, σύμφωνα με τον οποίο «η "μακεδονική" γλώσσα αποτελεί μία βουλγαρική γλώσσα γραμμένη σε σερβική γραφομηχανή», αλλά και λήμμα γαλλικής εγκυκλοπαίδειας, η οποία εκδόθηκε πριν από μερικά χρόνια και αναφέρει ότι «η "μακεδονική" είναι διάλεκτος της βουλγαρικής γλώσσας».
Ο κ. Ντιμιτρόφ παραθέτει και αναφορά της πολύτομης ρωσικής ιστορίας σλαβικής λογοτεχνίας, η οποία εκδόθηκε πρόσφατα, όπου -όπως λέει- «δεν έχει τμήμα, το οποίο να είναι αφιερωμένο στη "μακεδονική" λογοτεχνία. Όλοι οι συγγραφείς από τα Σκόπια, οι οποίοι θεωρούνται "Μακεδόνες" συγγραφείς, βρίσκονται στο κεφάλαιο που έχει τίτλο "βουλγαρική λογοτεχνία"».
Καταλήγει, δε, ότι, πράγματι –όπως λέει ο ιστορικός- η «μακεδονική» γλώσσα κατασκευάστηκε από τους κομμουνιστές, οι οποίοι ανήλθαν στην εξουσία στη «Μακεδονία του Βαρδάρη» το 1944, διευκρινίζοντας:
«Η κομμουνιστική ηγεσία της "Μακεδονίας" ανέθεσε σε μία επιτροπή από 12 φιλολόγους και ανθρώπους της λογοτεχνίας, υπό τον Μπλαγκόι Κόνεφ, να δημιουργήσει μία γραπτή "μακεδονική" γλώσσα. Η επιτροπή αποτελείτο επίσης από αρκετούς ανθρώπους, οι οποίοι αργότερα εκδιώχθηκαν ως Βούλγαροι, για παράδειγμα ο Βένκο Μάρκοβσκι».
Επιμέλεια άρθρου
f: Καλαμαριάς Δρώμενα
https://www.facebook.com/KalamariasDromena
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου