728x90 AdSpace

Νεα Αρθρα

Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

To " παλατάκι " που βουλιάζει στον Θερμαϊκό ...


Κινδυνεύει άμεσα με κατάρρευση σύμφωνα με μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που διαπιστώνει πρόβλημα καθίζησης του εδάφους.

Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Κώστα Ζαφειρίου στην Εφημερίδα Εspresso, και δημοσίευση του όλου θέματος απο την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Καλαμαριάς, η διάβρωση του εδάφους απο την πλευρά της Θάλασσας, η οποία κατατρώει μέρα με την μέρα το ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού, στον κόλπο του Θερμαϊκού.

Η σχετική μελέτη έχει παραδοθεί εδώ και έναν χρόνο απο το ΑΠΘ στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ανάλογη προμελέτη των τεχνικών υπηρεσιών του ΥΜΑ-Θ επιβεβαιώνει την κακή κατάσταση της πάλαι ποτέ βασιλικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη.


Το Κυβερνείο χτίστηκε σε μια έκταση 1.200 τ.μ. κατα την πενταετία της " ανασυγκρότησης ¨1955-60, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου, το 1963 με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών παραχωρήθηκε για χρήση ως κατοικία του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος δεν έμεινε παρα μια νύκτα στον χώρο,καθώς προτιμούσε το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» στην παλιά παραλία. Το 1968 το Υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση.

Το 1984 εμφανίστηκε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου που το παραχώρησε στο Υπουργείο Βορείου Ελλάδος για χρήση του απο το εκάστοτε Υπουργό που κατάγονταν εκτος Θεσσαλονίκης.  

Ο πιο «πιστός» ένοικος του Κυβερνείου ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση και διανυκτέρευε σ' αυτό κάθε φορά που ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη, είτε ως πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο ίδιος επιθυμούσε, για θεσμικούς λόγους, να διαμένουν εκεί οι εκάστοτε υπουργοί Μακεδονίας - Θράκης.
Αυτό το έκαναν κατά σειρά οι Ν. Μάρτης, Β. Ιντζές, Ι. Παπαδόπουλος, Γ. Πασχαλίδης και Ν. Τσιαρτσιώνης.
Ο εκ Κοζάνης υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή Ν. Τσιαρτσιώνης και η οικογένειά του έγιναν αποδέκτες κριτικής για χλιδή και επίδειξη που δεν άρμοζαν στο δόγμα «σεμνά και ταπεινά» του τότε πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ως ο τελευταίος ένοικος του Κυβερνείου. Ο διάδοχός του, Γ. Καλαντζής, «σφράγισε» το σπίτι το 2006 για την ανακαίνιση, η οποία, ωστόσο, δεν έγινε ποτέ.
ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (ESPRESSO ) ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ( ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΝΟΣ )


Οι πιο λαμπρές στιγμές για το Κυβερνείο ήταν οι δεξιώσεις που ακολουθούσαν των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης αλλά και οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στον χώρο κυρίως απο τον Δήμο Καλαμαριάς.

Ο τελευταίος υπάλληλος σύμφωνα με πληροφορίες απο εφημερίδες της Θεσσαλονίκης συνταξιοδοτήθηκε πριν τέσσερα χρόνια.



Σύμφωνα με την Εφημερίδα " ΕΘΝΟΣ"
Το επιβλητικό διώροφο, που σήμερα ρημάζει εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου και της υγρασίας, βρίσκεται στο καλύτερο ίσως «οικόπεδο» της Θεσσαλονίκης, πάνω στο Καραμπουρνάκι ή Μικρό Εμβολο. Από εκεί βλέπει ολόκληρη την πόλη και το παραλιακό της μέτωπο, «επιβλέπει» τη ναυσιπλοΐα στον Θερμαϊκό Κόλπο και ατενίζει δυτικά και νότια τις κορυφογραμμές των Πιερίων, του Ολύμπου και του Πηλίου.
Μια «αυτοψία» στο εσωτερικό του προκαλεί θλίψη στον επισκέπτη, αφού θυμίζει ελάχιστα την παλιά του αίγλη. Τοίχοι και ταβάνια έχουν «φουσκώσει» από την υγρασία, η σκουριά αλλοιώνει τα μέταλλα στις πόρτες και όσα έπιπλα έχουν απομείνει είναι πακεταρισμένα σαν έτοιμα για μετακόμιση.
Ο,τι πολύτιμο κοσμούσε το σπίτι, όπως πίνακες, χαλιά, έργα τέχνης και αντικείμενα μουσειακής αξίας, έχει απομακρυνθεί και βρίσκεται φυλαγμένο σε αποθήκες ή μουσεία.

Οσα έπιπλα δεν μεταφέρθηκαν σε αποθήκες έχουν απομείνει ξεχασμένα και πακεταρισμένα περιμένοντας τη μετακόμιση
Οσα έπιπλα δεν μεταφέρθηκαν σε αποθήκες έχουν απομείνει ξεχασμένα και πακεταρισμένα περιμένοντας τη μετακόμιση
Το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, που είναι διαχειριστής του ακινήτου, έχει αναλάβει τα λειτουργικά έξοδα της φύλαξης του χώρου, αλλά αδυνατεί να ανταποκριθεί στο υψηλό κόστος ανακαίνισης, ενώ θολό είναι διαχρονικά το τοπίο και ως προς τον τρόπο αξιοποίησής του. Ο Δήμος Καλαμαριάς, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το «Παλατάκι», έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτισμού και αναψυχής, σε συνδυασμό με το παρακείμενο πρώην στρατόπεδο Κόδρα.
Δεξιώσεις για τη ΔΕΘ

Στη δεκαετία του '80 και στο κλίμα της εποχής ακούστηκαν προτάσεις ακόμα και για μετατροπή του σε... νηπιαγωγείο και παιδικό σταθμό. Επί σειρά ετών φιλοξένησε την επίσημη δεξίωση για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ το 1997 έγινε εκεί η μεγάλη έκθεση έργων του Καραβάτζιο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικό δείγμα «ανακτορικής» νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με προπύλαιο, περιστύλιο και ιωνικούς κίονες

Το 2006, όταν το Κυβερνείο έκλεισε για να ανακαινιστεί, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση με την τότε Νομαρχία Θεσσαλονίκης για κάποιες μόνο εργασίες επισκευής (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά κ.ά.), με κόστος 3.800.000 ευρώ. Το έργο δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Ο σημερινός υπουργός, Θ. Καράογλου, χτύπησε την πόρτα του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», αναζητώντας κονδύλια για την ανακαίνιση του χώρου, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. «Επειδή ο προϋπολογισμός του ΥΜΑ-Θ είναι πενιχρός, ετοιμάζουμε σε συνεργασία με το ΑΠΘ προτάσεις αναφορικά με το κόστος αποκατάστασης των φθορών για να δούμε σε ποιο χρηματιστηριακό πλαίσιο, ευρωπαϊκό ή άλλο, μπορούμε να το εντάξουμε», δήλωσε ο ίδιος στο ΑΠΕ.
Σοβάδες πεσμένοι, ταβάνια φουσκωμένα, η εικόνα στα περισσότερα δωμάτια του πολυτελούς κτιρίου
Σοβάδες πεσμένοι, ταβάνια φουσκωμένα, η εικόνα στα περισσότερα δωμάτια του πολυτελούς κτιρίου










http://www.espressonews.gr/

http://www.ethnos.gr/



f: Καλαμαριάς Δρώμενα

Η καλή μεριά της πόλης…απέχει από εσάς ένα μόνο κλίκ !! 

Καλαμαριάς Δρώμενα, στο facebook και στη ζωή σας! 
Μια σελίδα αφιερωμένη σε ό,τι συμβαίνει στην Καλαμαριά έως παντού !!!

Κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις,
επιχειρηματικές δράσεις στην Καλαμαριά ,την Ανατολική Θεσσαλονίκη και όχι μόνον …

Ακόμη, διαφημιστική προβολή και ευκαιρίες προϊόντων και υπηρεσιών!!

Καλαμαριάς Δρώμενα στο Facebook
και επαγγελματικός οδηγός στο http://www.salutesalonica.gr/!!

Κάντε μας like και μαθαίνετε πρώτοι τα νέα !!!

Η καλή μεριά της πόλης…από το άλφα ως το ωμέγα, με ένα κλικ!!

https://www.facebook.com/KalamariasDromena



City Portal

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

http://salutesalonica.gr/





  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: To " παλατάκι " που βουλιάζει στον Θερμαϊκό ... Description: Rating: 5 Reviewed By: Unknown
Scroll to Top